Wadokarate
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Magunkról
 
Karate
 
Linkgyűjtemények
 
Képtárak
 
Pontos idő
 
Naptár
2017. Október
HKSCPSV
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
<<   >>
 
Vendégek
Indulás: 2004-12-30
 
Zene
 
Wado-ryu

 

A Wado-ryu karate története

 

A Wado-ryu iskola kialakulásának története szorosan összefügg alapítójának életrajzával. Édesapja, Tokujiro Otsuka orvosként dolgozott japánban, az Ibaragi prefectúra területén lévő Shimodate városban. Itt született meg elsőszülött fiúként Otsuka Hironori 1892. június 01-én. Ugyanebben az évben alakult meg a Dai Nippon Butoku Kai - Japán Harci Művészetek Szövetsége - is.

 

A gyermek Otsuka szívesen hallgatta anyai nagybátyját Ebashi Choujiro-t, aki történeteivel felkeltette érdeklődését a harcművészet iránt. Már igen fiatalon - 1897-től - elkezdte az edzést, először nagybátyja irányítása alatt, majd 1905-től - középiskolásként - beiratkozott a Shindo Yoshin Ryu ju-jitsu stílusvezető nagymestere, Yokiyoshi Nakayama Tatsusaburo (1870-1933) iskolájába, ahol a mester ju-jitsu-t, kendo-t és hagyományos gyógyászatot is oktatott.

 

1910-től kereskedelmi tanulmányokat folytatott a Waseda egyetemen, majd a Kawasaki Bank alkalmazottja lett. Életének ebben az időszakában sok dojo-t meglátogatott, miközben tapasztalatokat gyűjtött és technikákat cserélt. Így ismerkedett meg Uyeshiba Morihei-vel - az aikido alapítójával - akivel életre szóló barátságot kötöttek.

 

Kilenc évvel később egy ju-jitsu-hoz kapcsolódó gyógykovács technikának lett a mestere, majd 1921-ben - a 29. születésnapján - mesterétől megkapta a Shindo Yoshin-ryu iskola teljes elsajátítását igazoló végbizonyítványt a Menkyo Kaiden-t, így a stílus nagymesterévé vált.

 

Az 1920-as évek első felében több neves okinawai karate oktató tartott bemutatókat és edzéseket Japánban, de közülük a legismertebb - részben kitűnő japán nyelvismerete miatt - Funakoshi Gichin (1868-1957) a Shotokan iskola alapító mestere lett. Otsuka mester 1922-ben talált rá a karatéra. Egy újságban olvasott arról, hogy Hirohito koronaherceget okinawai látogatásakor táncos bemutatóval, és karate demonstrációval fogadták. A karate ebben az időben még kevésbé ismert okinawai harcművészet volt, de az újság arról is írt, hogy koronaherceg, meghívta a bemutatót tartó Funakoshi mestert, hogy utazzon Japánba és mutassa be ezt a harcművészetet a császár előtt. Otsuka senseinek nagyon tetszett, amit Funakoshi mester karatéjáról hallott, ezért 1922-ben felkereste, majd hét évig folytatott nála tanulmányokat.

 

Otsuka sensei minden este járt Funakoshi mester edzésére és megtalálta a módját, hogyan adhatja hozzá saját technikáit a karatéhoz. Rövidesen vezető tanítvány, a mester bemutató partnere lett, 1924-ben elismerést is kapott mesterétől. Együtt alapították az első egyetemi karate klubot, ami hagyományteremtőnek bizonyult, hisz a karate legnépszerűbb fellegvárai ma is az egyetemi klubok japánban.

 

Otsuka sensei baráti kapcsolatot alakított ki az okinawáról érkező Mabuni Kenwa (1889-1952) és Choki Motobu mesterekkel is. Mabuni sensei - a Shito-ryu iskola alapítója - a korszak elismert kata szakértője volt. Az 1928-29 körüli időszakban, az addig elsajátított katák egyes mozgás-értelmezésével kapcsolatban felmerülő kétségei vezették Otsuka mestert ahhoz, hogy tőle is tanuljon, ennek eredménye jól látható a Wado-ryu katákon.

 

Choki Motobu inkább gyakorlatias küzdelmi felfogásáról volt ismert. A történet szerint azért járt a piros lámpás negyedekben, hogy harc közben tesztelhesse technikáit. Eredetileg azért érkezett Japánba, hogy a ju-jitsu-val ismerkedjen. Ezt egyénien képzelte, mert alig szállt le a hajóról, máris elfogadta egy jitsuka kihívását, majd azonnal kiütötte. A katák közül egyedül a Naihanchi-t oktatta, mert véleménye szerint egy forma megfelelő ismerete is jól felkészíthet a valós küzdelemre. (Arról, hogy akkoriban mit gondoltak a katák megfelelő ismeretéről, szemléletes történetet olvashatunk Funakoshi mester visszaemlékezéseiben). A későbbi Wado-ryu stílust - a ju-jitsu mellett - elsősorban a fenti három okinawai mester karatéja befolyásolta.

 

A huszas évek végére a ju-jitsu sokat veszített népszerűségéből. Egy felől a karate másfelől a Jigoro Kano sensei által kifejlesztett judo vette át a helyét. Otsuka mester 1925-ben, édesanyja halála után abbahagyta a munkáját a Shimodate-i Kawasaki Bankban és minden energiáját a karatéra fordította. Mivel Funakoshi mester határozottan ellenezte a küzdelmet, továbbá a mester fiával több esetben nézeteltérése alakult ki, Otsuka sensei 1929-ben - már Wado-ryu Karate Jutsu néven - új iskolát nyitott, majd 1934-ben önálló szövetséget alapított. Ez az időpont lett a Wado-ryu (a béke útja) hivatalos bejegyzési dátuma is, amit a Dai Nippon Butoku Kai 1939-ben önálló iskolaként ismert el.

 

Az új stílus - a többi karate iskolához képest - nagy hangsúlyt fektetett a páros gyakorlásra, a kitérésre, a gyors ellentámadásra és az életszerű végrehajtásra. Ezt a Shindo Yoshin-ryu Ju-jitsu-ból örökölt dobás, leszorítás és eszközös technikák tovább színesítették. Létrejöttek a yakasoku kumiték, a kitérésen alapuló kés (tanto-dori) és kard (tachi-dori) ellen bemutatott, továbbá a seizában végzett önvédelmi gyakorlatok (idori).

 

Az alapító hangsúlyozta a jól megválasztott küzdőtávolság és a helyes időzítés fontosságát. Ütéstechnikáknál a rugalmas védekezés és a kemény ellentámadás gyakran egyszerre történik, ami jelentősen megnöveli a küzdelmi hatékonyságot.

 

Otsuka sensei írásai alapján a Wado-ryu karate célja: a béke és harmónia megteremtése a bensőben és az emberi környezetben egyaránt. Ez pedig csak a legnagyobb szellemi fegyelemmel érhető el, melynek útját a „Ten chin jin no ri-do ni wasuru” jelmondatban foglalta össze tanítványainak.

 

Eszerint a harcművészetek gyakorlása nem csak a harci technikák ismétléséből áll, hanem a béke és a harmónia elérésének is eszköze. A technikák gyakorlásának célja a stílus fejlesztése, ami sokkal nehezebb, mint az erőszakkal elért győzelem. A testet erőssé és egészségessé kell formálni, de ezzel együtt fontos az intelligenciát is tovább fejleszteni, ami később segít felismerni a béke és a harmónia szerepét a körülöttünk létező világban. A jelmondatban szereplő menny - föld - ember egységét, mint a legfőbb utat kell tisztelni és folyamatosan, szigorú önfegyelemmel, fáradhatatlan odaadással kell keresni.

 

Hosszú élete során Otsuka sensei több kitüntetést és címet kapott. 1938-ban a Dai Nippon Butoku Kai kitüntette a Renshi-Go ranggal 1942-ben Kyoshi Go rangot is megkapta. Az Uralkodó Születésnapján 1966. április 29-én, Otsuka sensei megkapta a Kun Go To rendjelet (ötödik érdemérmet), a felkelő nap szalagrendet, majd életműve elismeréseként az uralkodó a mellére tűzte a Soko Kyoku-jitsu Sho medált. Ezt követően a Kokusai Budo In - Nemzetközi Harcművészeti Szövetség – 1972. október 09-én az Első Kiváló Harcművész minősítést és - karatéban először - a 10. dan fokozatot adományozta neki. Ez ugyanaz a státusz (Meijin), amit Mifune Kyuzo Judoban és Nakayama Hakudo Kendoban ért el.

 

A Wado-ryu alapítója élete utolsó éveiben is naponta edzett és nyolcvanéves kora után is több nyilvános bemutatón még személyesen demonstrálta stílusát. Életfelfogását jól jellemezi az alábbi interjú részlet: "A múlton nem rágódom, a jelenben élek, és terveim vannak még a jövőben." Halála előtt a Shindo Yoshin Ryu Ju-jitsu nagymestere, a Wado-kai és a Wado-ryu karate szervezetek alapítója, az Össz Japán Karate Szövetség alelnöke és a Japán Klasszikus Harcművészeti Társulat igazgatója volt.

 

Otsuka sensei 1981-ben lemondott a nagymesteri címről és legidősebb fiát, Jiro-t nevezte ki utódjának. Néhány hónappal később - 1982. január 29-én - 90. éves korában a Wado-ryu alapítója elhunyt. Otsuka Jiro ekkor felvette apja nevét (Otsuka Hironori II.) és jelenleg ő irányítja a „családi iskolát” a Wado-ryu Renmei-t.

 

Az alapító által létrehozott másik szervezetet, a Wado-kai-t a vezető tanítványok egy része vitte tovább, de sok ismert mester költözött el japánból, ahol jelentős létszámú kontinentális és nemzetközi szervezeteket hoztak létre.

 

 

 
Utolsó hír
Programok, események, eredmények
 
Májusban egy edzés marad el, a Pünkösd hétfői (25-i). Júniusban a Wesleyben folyamatosan lesz edzés, a Bálint Sándorban viszont csak az első két héten (2-án, és 9-én.)
 
2015. május 9-én a Kartalon megrendezett Galga - SZAC Kupa nemzetközi versenyen a Botond SE 5 versenyzője 5 érmet szerzett. Bronzérem: Takács Réka (U-16 utánpótlás kata). Ezüstérem: Takács Regő (U-14 utánpótlás kumite), Virág Szabolcs (felnőtt utánpótlás kata), Zsikai Bianka (U-14 kata, és kumite). Ötödik versenyzőnk, Csontos Ákos sajnos egy pontos vereséget szenvedett küzdelemben, és kiesett. Minden résztvevőnek köszönöm, hogy ott voltak, és gratulálok a helytálláshoz.  
 
Edzések a szünetben is lesznek, csak két alkalom marad el: A Wesleyben a Húsvét hétfői (ápr. 6.), a Bálint Sándorban pedig a következő keddi (ápr. 7). Minden más edzés a szokott időben!
 
2015. március 7-én a Kartalon megrendezett Kodomo Utánpótlás OB-n 11 fős csapatunk 16 versenyszámban indulva 11 érmet hozott. Aranyérmes: Takács Regő (U-12 kumite), Zsikai Bianka (U-13 kata), Bódis Viktór (U-21 kumite), Sárközi Szilvia (U-35 kumite) és Kun Vivien (barna öves kumite). Ezüstérmes: Zikai Bianka (U-13 kumite) és Simon Attila (36 feletti kumite). Bronzérmes: Péter Flórián (U-10 kata, és kumite), Takács Réka (U-16 kata) és Kiss Andrea (36 feletti kata). Negyedik helyezést ért el: Bódis Alex (U-13 kata), Sárközi Szilvia (U-35 kata) és Karsai Magdolna (barna öves kata). Minden résztvevőnek gratulálunk!
 
2015. február 28-án Aradon, a Banzai Kupa nemzetközi versenyen Kun Vivien csapat küzdelemben ezüstérmes lett. Gratulálunk!
 
2014. november 22-én, Kókán rendezték meg Szövetségünk Országos Bajnokságát, ahol Bagi László férfi katában első, küzdelemben harmadik, Zsikai Bianka U-14 éves katában első, Kiss Andrea utánpótlás női katában második helyezést ért el. Gratulálunk!
 
2014. augusztus 11-15. Klubtábor.
 
2014. május 17-én Kartalon, a Galga - Szac Kupán 230 versenyző vett részt. 400 egyéni, és 65 csapat nevezés, négy karate stílus, 6 országból 23 klub. A Botond SE 10 "harcosa" 1 arany, 4 ezüst, 6 bronzérmet, továbbá 3 negyedik helyezést ért el, amivel az éremlistán a 17-ik, a pontlistán a 9-ik helyen végzett. Egyéni eredmények:
 
I. hely: Takács Regő (kumite). II. hely: Hűse Máté, Miklós Fanni, Simon Attila, az U-10-es fiúcsapat (kumite). III. hely: Bessenyei Lili, Takács Géza, Péter Flórián, Zsikai Bianka, az U-12-es "v" fiúcsapat (kumite), Simon Attila (kata).
 
2014. március 8-án, Szövetségünk utánpótlás Országos Bajnokságán öt fős csapatunkból Zsikai Bainka két egyéni első, Komjáti Péter egy első és egy második, Somodi Detre pedig egy második helyezést ért el, majd csapat küzdelemben is ezüst érmet szereztek. Gratulálunk!
 
2014. február 21-én klubunkban övvizsgát tartotunk, melyen 16 fő szerzett magasabb kyu fokozatot.
 
2013. július 1-6. Szentes, Nacugasshuku. Az edzéseket Shibamori Kando 9 dan, és Rostás Tibor 6 danos mesterek vezették. A tábor végén klubjainkból sikeres shodan vizsgát tett Janda Katalin (Újszeged), nidant ért el Bagi László (Hódmezővásárhely), és Gábor Zoltán (Szeged). Volt klubtársaink közül (a Honbu színeiben) sikeres sandant ért el Rapcsányi Andrea és Tigris Róbert, és eredményes yondan vizsgát tett Bánfi András. Mindenkinek gratulálunk!
 
2013. június 7-9-én Bukarestben, a WUKF felnőtt- és Veterán VB-n, válogatottunk legifjabb tagjaként, KUN VIVIEN egyéni, és csapat bunyóban is bronzérmes lett. GRATULÁLUNK!

2012. december 8-án, a Szegedi Advent Kupán
 
2012. november 17-én Kókán, az MWKSZ OB-n
 
2012. október 11-14-én négy versenyzőnk részt vett a WUKF Gyermek, és Ifjúsági VB-n Novi Sadon. Katában Kun Vivien 4., Demcsák Gabriella 5., helyezést ért el, Kun Bertold és Miklós Fanni a mezőny közepén végzett. Küzdelemben Demcsák Gabriella jó mérkőzésen kikapott, Kun Bertold és Miklós Fanni egy-egy győztes mérkőzés után kiesett (Fanni az 5-8 helyen zárt), Kun Vivien pedig két győztes meccs után vesztett, és nem jutott a legjobb négy közé, az 5-8. helyen végzett. Demcsák Gabi és Kun Vivi a csapat, majd rotációs bunyóban is vereséget szenvedtek (utóbbit fura döntéssel), de csapatkatában elsők lettek. Gratulálunk!
 
2012. 09. 22-23-án, A Kolozsváron rendezett Európa Kupán Kun Bertold katába 30 fő feletti mezőnyben 4. helyezért ért el, majd 3 győztes mérkőzés után a legjobb négy közé már nem tudott bejutni küzdelemben, így az 5-8. helyen végzett. Kun Vivien egyéni katában, és csapatküzdelemben 2., rotációs csapatban 3. lett. Egyéni bunyóban 2 győztes mérkőzés után szoros küzdelemben maradt alul, így szintén az 5-8 helyen végzett. Gratulálunk!
 
2012. 07. 2-7. Szentes, Nacugasshuku. Az edzéseket shihan Shibamori Kando 9. dan és sensei Rostás Tibor 6. dan tartottak. A tábor végén 18 fő tett sikeres danvizsgát. Klubjainkból Dr. Gubuznai Tibor 1., Stempel Zoltán 3., Erdei Csaba 4. dant ért el. Mint volt edzője, örömmel néztem Bp-re származott "lányom", Czinkóczki Zsuzsanna 2. danra tett sikeres vizsgáját is.
 
2012. 05. 12-én, Kartalon rendezték meg a GALGA - SZAC Kupát, ahol 12 klubból csapatunk a 3-ik helyen végzett. Eredmény: Komjáti Péter és Kun Bertold első, Péter Flórián, Csontos Ákos és Kurai András második, Hegedűs Fanni, Buella Dóra, Demcsák Gabriella, Muhari Nikolett és Virág Szabolcs harmadik helyet ért el katában. Bunyóban Miklós Fanni, Antal Gábor, Demcsák Gabriella és Demcsák Zoltán első, Péter Flórián, Komjáti Péter és Bódis Péter második, Kun Bertold, Csontos Ákos, Hegedűs Fanni, Kurai András, Karda Rebeka, Fülöp Dávid és Muhari Nikolett harmadik helyezést ért el. Minden résztvevőnek gratulálunk.  http://www.delmagyar.hu/sport/huszonnegy_botond-erem/2283000/ 
 
2011. 10. 05-09. WUKF Gyerek - Ifjúsági EB. Győr. Küzdelemben Kun Bertold (2002) III., Miklós Fanni (1999) V. helyezést, Kun Vivien (1996) és Demcsák Gabriella (1995) egyéni formagyakorlatban, és csapat küzdelemben is III. helyezést ért el.

2011. 05. 27-29. WUKF Felnőtt VB. Lignano-Italy. Szövetségünk csapata 2 első, 3-3 második és harmadik, ill. 2 negyedik helyezést hozott. Büszkén írom, hogy ebből két III. helyet klubunk tagjai: Erdeiné Domonkos Anikó és Bánfi András szállították. Gratulálunk!

 
Tartalom

Astropapa-iskolája mindenkit szeretettel vár és INGYENES TANÁCSOT AD minden kedves érdeklõdõnek!    *****    Supernatural - ODaát - 13. ÉVad - Extrák - Infók - ÉRdekességek - ODaát - Supernatural - 13.ÉVad - Supernatural - ODaát    *****    A csillagjövõ oldalon,nem csak alacsonyak az árak, hanem a tanácsadás, teljesen ingyenes. Szeretettel várlak minden nap    *****    Új design! Az egyetlen magyar Olicity és a legaktívabb Zöld Íjász rajongói oldala! 6. évad & Arrowverse hírek!    *****    No.1 Christina Aguilera Fan Site - Minden ami X-Tina, minden héten újdonságok! Katt!    *****    TelenovelasWeb - Hírek, képek, videók, saját véleménnyel tarkított bejegyzések telenovellákról és a színészekrõl! Gyere!    *****    Hamarosan olvashatók lesznek az oldalamon az Asztro-tükör asztrológiai írásai, cikkei.    *****    Gesztenye, gesztenye, gesztenye... és egy álmos sün! Gyertek az októberi rétre Mályvával és Pipitérrel! Irány a Mesetár!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Ha te is a letisztult stílus híve vagy, nézz be hozzám! Smink, ruha, kritika //Style and Stuff// Style and Stuff//    *****    MINDEN HÓNAPBAN INGYENES G-PORTÁL SABLON! TELJESEN ÁTSZERKESZTHETÕ A LEGÚJABB KÓDOKKAL! Ne maradj le egyik hónapban sem!    *****    Rendeld meg az asztrológiai csomagok egyikét és teljesen ingyen megbeszélheted velem a kérdéseidet telefonon, skypeon!!!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film! Film!Film!    *****    Nézz filmet messengeren! Ha szereted a filmeket klikk ide! Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!Film!    *****    A CSILLAGJÖVÕ OLDALON RENDKÍVÜLI AKCIÓK,LEHETÕSÉGEK.A MEGRENDELÉSEK UTÁN TELJESEN INGYENES KONZULTÁCIÓ,TANÁCSADÁS.VÁRLAK    *****    Õszi manókalandok a réten! Búcsúztassátok el ti is útra kelõ madarainkat Mályvával és Pipitérrel! Gyertek a Mesetárba!    *****    | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale | Ashley Tisdale |    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Extrák - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed - Charmed -Játékok    *****    Infrashape Horizontal fittness stúdió Debrecen    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE // WISE-VOGUE